Telomerek avagy a Finiti mögött lévő tudomány!

Jeunesse Finiti 

Az öregedés késleltetése:

A DNS szál két végén található szakaszokat „telomereknek” nevezzük. Ezek a génjeink számára mintegy védősapkaként funkcionálnak, az alapvető kromoszóma-információkat hordozzák. A sejt minden egyes reprodukálódásakor a telomer megrövidül. 
Az AM&PM EssentialsTM és a Finiti, úgy késlelteti az öregedési folyamatot, hogy segít a telomerek hosszúságának megtartásában. Ez a DNS javítás késlelteti a sejtek öregedését.

ÍME A FINITI TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐ, AMI ELINDÍTJA A TELOMERÁZ ENZIMEK MŰKÖDÉSÉT.

Egy Nobel-díjas kutatás rámutatott a természetes sejtöregedés alapvető okára.
Az
emberi szemmel észrevehetetlen válasz neve: telomer. A telomerek
a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok. Feladatuk a DNS-ünk védelme.
Születésünkkor telomereink kellően hosszúak, azonban az évek múltával elkezdenek rövidülni. Magyarán szólva telomereink egy cipőfűző végeihez hasonlóan elkezdenek elkopni, és megindul a „sejtöregedés” folyamata.
Amikor telomereink túlságosan lerövidülnek, sejtjeink nem képesek tovább ellátni kritikus feladataikat. A sejtek önpusztításba kezdenek, végül elhalnak. A tudomány ezt a jelenséget apoptózisnak hívja. A sejtelhalás egy dolog, de ráadásul amikor a sejtek működése egyszerűen leáll (tudományosan ezt nevezik öregedésnek), veszélyes szabad gyököket és gyulladást okozó molekulákat bocsátanak ki magukból, amelyek rongálják a közelben lévő sejteket is.

De vajon mit tehetünk ezen folyamat ellen?

Egy szabadalmazott tápanyagról kimutatták, hogy képes biztonságosan meghosszabbítani az emberi szervezet lerövidült telomerjeit.* Ami még inkább lenyűgöző, hogy jelenleg ez az egyetlen ismert anyag a világon, ami képes erre.

Bemutatjuk a FINITI™ terméket.

A FINITI™ természetes módon fokozza a rövid telomerek meghosszabbításához szükséges enzim, a telomeráz jelenlétét a szervezetünkben.* Ezzel javítható sejtjeink egészsége. Több ezer tanulmány világított rá a rövid telomerek és a természetes sejtöregedési folyamat közötti egyértelmű összefüggésre. Természetesen a világ nem ismer megoldást az öregedés megállítására, de az egészséges sejtek egyet jelentenek a teljes szervezet egészségével. Az egészséges szervezet pedig egészséges testet eredményez. Ha pedig testünk egészséges, akkor mi magunk is erősnek, boldognak és fiatalnak érezhetjük magunkat.

ELŐNYÖK:

– AZ EMBERI SZERVEZET RÖVID TELOMERJEINEK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA KÉPES, EGYETLEN JELENLEG ISMERT ÉS SZABADALMAZOTT TÁPANYAGOT TARTALMAZ
– ÁTMENETILEG AKTIVÁLJA A TELOMEREK MEGHOSSZABBÍTÁSÁÉRT FELELŐS ENZIMET, A TELOMERÁZT*
– ELŐSEGÍTI A SEJTÖREGEDÉS KÉSLELTETÉSÉT, IDEÉRTVE AZ IMMUNRENDSZER SEJTJEIT IS
– A FIATALOS EGÉSZSÉG ÉRZETÉT KELTI ERŐS ANTIOXIDÁNS KOMBINÁCIÓVAL VÉDI SEJTJEINKET, DNS-ÜNKET, ŐSSEJTJEINKET ÉS
TELOMERJEINKET AZ OXIDATÍV STRESSZ KÁROS HATÁSAI ELLEN
– TESTÜNK FELNŐTT ŐSSEJTJEINEK KARBANTARTÁSÁT ELŐSEGÍTŐ TERMÉSZETES TÁPANYAGOK FORRÁSA
– TÁMOGATJA TERMÉSZETES REGENERÁLÓ, FIATALÍTÓ RENDSZERÜNKET
TÁMOGATJA TERMÉSZETES DNS-JAVÍTÓ MECHANIZMUSAINK FENNTARTÁSÁT

Jellemzők:

 • AZ ELSŐ EGYEDI ÖREGEDÉS ELLENI TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ,
  AMI FELVESZI A HARCOT A TERMÉSZETES SEJTÖREGEDÉS
  LÉNYEGES KIVÁLTÓ OKÁVAL, A TELOMERRÖVIDÜLÉSSEL
 • ALAPJAIT A NOBEL-DÍJAS ÖREGEDÉS ELLENI KUTATÁS ADTA,
  AMI KIMUTATTA, HOGY A TELOMEREK ÉS A TELOMERÁZ
  NEVŰ ENZIM MIKÉNT VÉDI A KROMOSZÓMÁKAT KLINIKAILAG BIZONYÍTOTTAN, BIZTONSÁGOSAN HOSSZABBÍTJA MEG AZ EMBERI SZERVEZETBEN TALÁLHATÓ RÖVID TELOMEREKET*
 • MESTERSÉGES SZÍNEZŐANYAGOKTÓL MENTES
 • NEM TARTALMAZ TARTÓSÍTÓSZERT

C OQ-10

kiemelten fontos antioxidáns, ami más antioxidánsok hatékonyságát is képes javítani, és ami bizonyítottan csökkenti a potenciális DNS-károsodást eredményező oxidatív stresszt

L- KARNOZIN ÉS KURKUMAKIVONAT az E-vitamin (tokotrienolok) egyedi formáját kínálja; bizonyítottan hatékony az általános antioxidáns védelemben, emellett pedig elősegítheti az egészséges agyfunkciók megőrzését

FUCOIDAN KIVONAT, PORTULÁKA KIVONAT
ÉS BÉTA 1,3/1,6 – GL
támogatja a sejtregenerálásban és sejtmegújulásban fontos szerepet játszó felnőtt őssejteket, valamint segít megőrizni az immunrendszer egészségét

VEGYES TOKOTRIENOL ÉS TOKOFEROL KOMPLEXUM (PÁLMAFA GYÜMÖLCSEI)

az E-vitamin (tokotrienolok) egyedi formáját kínálja; bizonyítottan hatékony az általános antioxidáns védelemben, emellett pedig elősegítheti az egészséges agyfunkciók megőrzését

N-ACETILCISZTEIN

segít a szervezetnek újratölteni a glutation nevű természetes antioxidáns intracelluláris szintjeit

GRÁNÁTALMA-KIVONAT

erős és természetes antioxidánsként számon tartott ellagsavat tartalmaz

KVERCETIN

egyedi, szabadgyök-antioxidáns és gyökbefogó anyag, amely bizonyítottan támogatja szervezetünk számos fontos rendszerét, ideértve a szív- és érrendszerünket, a tüdőnket és immunrendszerünket

TA-65®MD

az egyetlen táplálékkiegészítő, ami bizonyítottan hatékony a rövid telomerek meghosszabbításában a telomeráz nevű enzim biztonságos és fokozatos aktiválása révén*

B6-, B12-, C-VITAMIN ÉS FOLÁT

fontos vegyületek, amelyek támogatják szervezetünk kritikus fontosságú
metabolikus funkciót, ideértve a folát aktívabb és biológiai hozzáférhetőség szempontjából intenzívebb jelenlétét, ami a B12-vitaminnal együtt számos biológiai folyamat (pl. a DNS-szintézis) szempontjából létfontosságú metilcsoport-donort képez

TRANS-PTEROSTILLBENE (PTEROPURE

az áfonyából kinyert létfontosságú, erőteljes és természetes antioxidáns, amely az emlékezőképesség, a szellemi koncentráció és a mitokondrium (sejtjeink erőműve) működőképessége mellett a közérzet javulást is támogathatja

Fontos, hogy nem csak a Finiti tartalmaz T65 összetevőt. De a közvetlen értékesítési cégek közül kizárólagossági joga van a használatára.

 

 

 Telomerekről 

 

 

Zimber Szilvia cikke

Tgy magazin XIX. évfolyam 10. szám

http://tgy-magazin.hu/anti-aging/anti-aging-a-szervezet-idozitett-bombaja-a-telomer

 

Az orvostudomány mindinkább arrafelé halad, hogy megfejtve a szervezet öngyógyító titkait, annak munkáját segítse, az öregedést és az abból következő betegségek kialakulását gátolja. Ennek a hétköznapokban még kevés eredményét látjuk, de a kutatások biztatóak. Dr. Ed Park amerikai orvos, az orvosi tudományok doktora könyvben foglalta össze tapasztalatait, amelyeket dr. Földes László orvos-természetgyógyász segítségével adunk közre. 

Telomér, időzített bombák: az öregedés terrorjának hatástalanítása. Ezt a kissé hosszú, de kifejező címet adta könyvének dr. Ed Park, amiben összefoglalja a TA65 telomeráz aktivátorral kapcsolatos tapasztalatait.

2004-ben két kicsi gyermekemről és agydaganatban szenvedő édesapámról kellett gondoskodnom. Ekkor kezdtem el kutatni az öregedés és a megbetegedés okait, annyit tanultam erről, amennyit csak lehetett – írja önmagáról.

Rádöbbentem, hogy az öregedéssel kapcsolatos tudományban minden út a telomérokhoz vezet. 2007-ben ismertem meg a TA-65-öt. Kiindulásként áttekintettem a TA-65-tel kapcsolatos teljes szakirodalmat, és rájöttem, hogy ez nem csak biztonságos, hanem ez adhat reményt a hosszú és egészséges életre.

Az első huszonöt között voltam, akik egy teljes éven át alkalmazták a protokollt.

A változások, amiket láttam, arra ösztönöznek, hogy mindenkinek javasoljam, hogy tanulmányozza ezt a módszert és alkalmazza, mihelyst lehetséges. Hat éve fogyasztom magam is a TA-65-öt, az egészségem egyre javul, és aggály nélkül tanácsolom a fogyasztását a családtagjaimnak és a barátaimnak is. Minden egyes nappal rövidülnek a telomérok, és a szervezetben egyre több diszfunkcionális sejt lesz. Napról napra öregszünk, de ez az első alkalom, hogy harcolni tudunk az idő pusztítása ellen a telomeráz aktiválásával. Az én telomérjeim olyan egészségesek, akár tinédzserkoromban!

De mi is az a telomér és a TA-65?

Mint arról szeptemberi számunkban részletesen beszámoltunk, a telomér a sejtosztódásban szerepet játszó DNS-spirál végén lévő védőréteg. Ez óvja a kromoszómákat osztódáskor a sérüléstől. Ahogy idősödünk, úgy a telomér egyre rövidül, s amikor már nem képes ellátni a feladatát, a sejt képtelen további osztódásra, elpusztul. A sejtek pusztulása eredményezi a szövetek, majd a szervek, végül az egész szervezet halálát.

Ugyanakkor van a szervezetben egy enzim, amelyik képes a telomér visszaépítésére: a telomeráz. Ez azonban a legtöbb sejtben inaktív, és szintetikus vegyülettel nem is aktiválható. Óriási felfedezés volt, amikor találtak egy növényt: az astragalusgyökeret, amelyiknek az egyik hatóanyaga képes a telomeráz aktiválására, és így a telomér visszaépítésére.

A természetes hatóanyagokat kutató Geron Corporation TA65 névre keresztelte ezt a molekulát, és több ezer klinikai vizsgálattal kimutatta, hogy a TA65 képes a telomér helyreállítására, így az öregedés lassítására, egyúttal az időskorral járó betegségek megelőzésére, illetve a betegek állapotának javítására. A klinikai kísérletekben részt vett dr. Ed Park is.

Ahogy könyvében írja, a telomér tulajdonképpen egy ismétlődő nukleinsav-sorozat – összetételének jelölése TTAGGG –, ami születésünkkor akár 15 ezerszer ismétlődhet a DNS-spirál mindkét szálán, vagyis 15 ezer pár van belőle.

A telomér hosszát ma már tudják mérni, és ez a biológiai életkorra jellemző adat. Bizonyított tény, hogy a TA65 szedése megfelelő adagolásban hosszabb távon kimutathatóan növeli a telomért. Egyébként maga a szó a görög „telosz”, vagyis „végén”, illetve merosz, azaz „része” szóból ered: szó szerinti fordításban „végső rész”, hiszen a DNS-lánc legvégén helyezkedik el.

A telomért növelő enzim, a telomeráz aktivitása meghatározza, hogyan viselkednek a sejtek. Az átlagos testi sejtjeink körülbelül ötvenszer képesek osztódni.

Az ivarsejtek és az őssejtek számára ilyen korlát nincs, ezekben a telomeráz aktív.

A hajhagymákban és a körömben is aktívabb, mint a testi sejtekben, így lehetséges, hogy a hajunk, a körmünk folyamatosan nő. A kopaszodás szintén összefüggésben van a telomerázaktivitással, ezért dr. Park feltételezi – és könyvében tapasztalatokkal is alátámasztja –, hogy a telomerázaktiváló anyag, a TA65 szedése megelőzi vagy meggátolja a további kopaszodást.

Érdekes kérdés, vajon hogyan viselkedik a telomér a daganatos sejtek esetén, az enzim aktiválására alkalmas növényi kivonat szedése vajon ebből a szempontból nem kockázatos-e. Dr. Park könyvében ír az ezzel kapcsolatos aggályokról, kísérletekről és tapasztalatokról. Azt találták, hogy a rosszindulatú daganat sejtjeiben nagyon aktív a telomeráz enzim, ami lényegében halhatatlanná teszi ezeket a sejteket, ezért képesek az aberrált osztódásra vég nélkül.

A szervezetben a hibás sejtosztódás következtében állandóan keletkeznek daganatos sejtek, ám mivel azok felülete más, mint az egészséges sejté, a jól működő immunrendszer idegenként ismeri fel és elpusztítja ezeket.

Amikor a telomerázt aktiváljuk, nem a daganatos sejteket serkentjük – azokban e nélkül is aktív a telomeráz –, hanem az immunrendszer aktivitását fokozzuk, az úgynevezett falósejtek, ölősejtek szaporodását segítjük elő, amik azután felismerik és elpusztítják az abnormális sejteket.

Megjelent egy tanulmány 2010-ben a The Journal of the American Medical Association című orvosi hetilapban. Ebben arról számolnak be, hogy 787 páciens egészségi állapotát kísérték figyelemmel tíz éven keresztül, többek között vérvizsgálattal. A tíz év során a páciensek 12 százaléka lett rákbeteg.

Az összes páciensnél megvizsgálták a telomér hosszát, és azt állapították meg, hogy a rosszindulatú daganatban szenvedők fehérvérsejtjeiben a telomér jóval rövidebb volt, függetlenül a daganat fajtájától és a páciens nemétől.

Dr. Park a tanulmány ismertetéséhez hozzáteszi az általa leszűrt két fontos tanulságot: az egyik, hogy lehetőséget ad a daganatos betegségek kiszűrésére a fehérvérsejtek telomérhosszának vizsgálata, a másik pedig, hogy a T-limfociták, az ölősejtek aktivitásának növelése szerepet játszhat a rák gyógyításában. Hiszen ez a szervezet első védelmi vonala.

Dr. Park és munkatársai azt tapasztalták, hogy daganatos betegek esetében a TA65 szedése kitűnő kiegészítő terápiának bizonyult, enyhítette a klasszikus rákterápiák káros mellékhatásait, és elősegítette, gyorsította a gyógyulást. Ugyanakkor egyelőre óva intenek attól, hogy túlzott reményeket tápláljanak a betegek a telomeráz aktiválása kapcsán, tekintve, hogy az ezzel folyó kutatások még az elején tartanak, és a TA65 nem helyettesítheti az egyébként szükségessé vált orvosi kezelést.

Kísérlettel igazolták a TA65 inzulintermelés-ösztönző hatását. Cukorbetegeknek adagolták a telomeráz enzimet aktiváló táplálékkiegészítőt, míg a kontrollcsoport placébót kapott. Az inzulinigény a TA65-öt szedők körében kimutathatóan csökkent: a telomeráz aktiválása serkentette a hasnyálmirigy inzulintermelését.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomás betegségben, illetve a szívgyengeségben szenvedők számára is előnyös a telomeráz aktiválása. A magas vérnyomást gyakran az okozza, hogy az ütőerek fala merevvé válik, az izomzat elveszíti rugalmasságát, nem termelődik elegendő kötőszövet.

Hasonló a helyzet számos szívbetegség esetén. A TA65 javítja a szívizom pumpafunkcióját, segíti a szív összehúzódást, a sejtek szabályosan életre kelnek, fogalmaz dr. Park. Ugyancsak jó hatással volt a TA65 szedése olyanok esetében, akik gyakori szédülésre panaszkodtak, és ez kimutathatóan összefüggésben volt az érfal rugalmatlanságával vagy a gerinc, elsősorban a nyaki gerincrész merevségével.

Olyan magas vérnyomásban, szívelégtelenségben szenvedőket és szédüléses panaszokkal érkezőket vizsgált dr. Park és munkatársai, akik semmiféle más gyógyszert nem kaptak az adott időintervallumban. A TA65 szedése során állapotuk javulásáról számoltak be a negyedik-ötödik hónapban.

Vizsgálták a telomér hosszát fiatal és idős nők esetében a csontsejtekben és a fehérvérsejtekben. Azt találták, hogy fiatal, 20 éves nőknél átlagosan 9320 bázispár volt – emlékezzünk rá, 15 ezer bázispárral születünk –, míg az ötven és hatvan év közöttieknél már csak 7800 bázispárt számoltak.

A fehérvérsejtekben valamivel kisebb volt a különbség: a fiataloknál 6760, az idősebbeknél 6420 bázispárt találtak. Dr. Park szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a csontritkulás azért következik be, mert a csontsejtek elveszítik osztódási képességüket a telomér rövidülése miatt. Ebből pedig arra következtet, hogy az oszteoporózis megelőzésében szerepet játszhat a TA65.

Tekintettel arra, hogy a krónikus ízületi gyulladás is a rostok rugalmasságának csökkenésére vezethető vissza, s hogy az érfal és a szív esetében kimutatható rostnövekedést értek el TA65 adagolásával, dr. Park szerint ezen kórkép esetében is javasolható a TA65 szedése.

Dr. Park négy különböző hatásmechanizmusra ír példát a telomeráz aktiválásával kapcsolatosan.

1. A megelőzés. 77 éves férfi páciensénél megmérték a telomér hosszúságát, 4100 bázispár volt, ami már eléggé rövid, de megfelel az életkorának. Ezután rendszeresen szedni kezdte a telomerázaktivátort. Két évvel később, 79 esztendős korában 5400 bázispárt mértek nála, ami egy átlagos 60 éves telomérhossza. Vagyis két év alatt tizenhét évet fiatalodott. Nem rossz!

2. Gyorsabb sejtosztódás. Két dolgot is megfigyeltek a TA65 alkalmazásakor: a páciensek sokkal nyugodtabban aludtak, és az összes seb, sérülés a testükön feleannyi idő alatt gyógyult meg. Dr. Park szerint ez összefügg azzal, hogy a telomeráz aktiválása révén szükség esetén gyorsabb a sejtosztódás, továbbá az alvás alatti regeneráció. A fiziológiás folyamatok nagy része az alvás során zajlik, a pihenés minősége tehát meghatározza az egészséget.

3. Nagy változások. Bár teljesen különböző pácienseknél, különböző élethelyzetekben alkalmazták a telomerázaktivátort, azt tapasztalták, hogy a páciensek más területeken is életük javulásáról számoltak be. Viselkedésük lágyabbá, megértőbbé vált, nőtt az energiaszintjük és emelkedett a libidójuk, a szexuális aktivitásuk.

Már néhány napos adagolás után beszámoltak ilyen változásokról, de néhány hét után ezt határozottan érzékelték. Fiatalabbnak, egészségesebbnek érezték magukat. Akik hosszabban szedték a TA65-öt, azok arról számoltak be, hogy mások sokkal fiatalabbnak látják őket, életkorukat kevesebbnek saccolják az új ismerősök. Javul a bőrük minősége, gyorsabban nő és erősebb a hajuk és a körmük. Nő a fizikai teljesítményük. Sokan kedvet kapnak a sportoláshoz, a meditációhoz, új hobbit találnak vagy régi dédelgetett álmukat valósítják meg.

4. Apoptózis, időzített sejthalál. Azt figyelték meg, hogy a telomeráz aktiválásával egyidejűleg gyorsabbá válik a sérült, fölöslegessé vált sejtek pusztulása. Sokan számoltak be súlyvesztésről, szemölcsök eltűnéséről vagy kisebbedéséről, a krónikus degeneratív elváltozások tüneteinek csökkenéséről. Megszűnt a fáradtságérzés, a kimerültség. Előfordult, hogy a már őszülő haj ismét színessé vált.

Általánosságban összefoglalva: a páciensek, akik hosszabb ideig, 4-7 hónapig szedték a TA65 telomerázaktivátort, arról számoltak be, hogy kevesebbet, de sokkal pihentetőbben alszanak, frissebben ébrednek, mint korábban, aktívabbak a munkájukban, idegállapotuk jobb, stressztűrőbbek.

Az emberek úgy írták le az állapotukat, hogy az folyamatosan olyan, mintha megittak volna egy pohár finom bort. Bőrük rugalmassá vált, ráncaik kisimultak, libidójuk a fiatalkori szintre emelkedett. Szükségtelennek érzik a stimulálók fogyasztását, többen leszoktak a kávézásról, a dohányzásról, és nincs igényük az alkoholra, vannak, akik áttértek a vegetáriánus étrendre, igényt éreztek a sportolásra vagy a meditatív tevékenységekre. Általánosságban véve az életük pozitív irányt vett.

Egy 52 éves nő arról számolt be, hogy A-ról B-re nőtt a mellmérete. A férfiaknál javult a merevedés. Egy 41 éves elhízott pszichológusnő panasza az volt, hogy már két éve nem menstruál, holott gyermeket szerettek volna a férjével. A TA65 néhány hónapi szedése után helyreállt a női hormonok egyensúlya a szervezetében, és teherbe esett. Egy középkorú férfi súlyosan megsérült autóbalesetben.

A gyomrát és a tüdejét is keresztülszúrta egy vas, ráadásul a seb elfertőződött. Több műtéttel hozták úgy-ahogy helyre. „A halálomért imádkoztam – mesélte dr. Parknak –, az iszonyú fájdalmaktól nem tudtam aludni, folyamatosan antibiotikumokat kellett szednem, ami tönkretette a gyomromat, örökké ment a hasam, és csak fogytam, fogytam. A TA65 szedésének megkezdése után nagyon gyorsan kezdődött a javulás.

Már az nagy eredmény volt, hogy néhány órát tudtam aludni, később elhagyhattam az antibiotikumokat, rendbe jött az emésztésem, kezdtem visszaszedni a kilókat. De ami a legfontosabb: visszatért a reményem, hogy valaha még ember lesz belőlem, és a TA65 visszaadta az életkedvemet, az élni akarást. Ez fantasztikus!”

– A TA65 nem akadályoz meg vagy gyógyít konkrét betegségeket – hívja fel a figyelmet dr. Park. – Az öregedés nem betegség.

Azután leírja kedvenc és a könyvében többször is emlegetett történetét: „A barátomnak van egy öreg Volvója. Megvan már vagy negyvenéves, és hárommilliónál is több mérföldet tett meg, de még mindig tökéletesen működik. Amikor megkérdeztem tőle, hogyan lehetséges ez, azt válaszolta: minden csak a karbantartáson, a rendszeres jó szervizelésen múlik! Hát így van ezzel az emberi szervezet is.”

Névjegy

Telomér- és telomerázszakértő 1989-ben kitüntetéssel végzett a Harvard Egyetem Orvosi Karán. Az orvostudományok doktora, sebész, közegészségügyi szakértő. Rezidenséveit a Harvard oktatókórházában, a Beth Izrael Medical Centerben töltötte. 1997–2001 között Kaliforniában szülészeti és nőgyógyászati klinikán dolgozott, majd magánpraxist folytatott. 2008 óta az anti-aginggel foglalkozik, részt vesz a klinikai vizsgálatokon a TA-65 telomeráz protokollal.

 

2005. évi kettős-vak kísérlet eredménye placebo kontrollcsoporttal összehasonlítva

12 hétig adagolták pácienseknek a T65-öt, a kontrollcsoport placebót kapott. A páciensek a bőrük és a szexuális potenciáljuk illetve elégedettségük állapotának változását 0-9 pont közötti skálán értékelték (szubjektív mérés), míg az immunrendszerre gyakorolt hatást a limfociták osztódásának sebességével illetve a természetes ölősejtek számával mérték.

A látásélesség alakulását műszeres vizsgálattal ellenőrizték. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a T65-öt szedők állapota mindegyik esetben javult, egyes esetekben a telomeráz aktiváló szedésének abbahagyása után rosszabbodott, de az eredeti állapothoz képest még mindig jobb volt. Hozzátesszük: más kísérletekben huzamosabb szedés után azt tapasztalták, hogy a javulás maradandó.

Szürke színnel jelöltük a kontroll csoport, kék (illetve egy helyen zöld) színnel a kezelt csoport átlagos állapotváltozását, a fekete vonal a szórást jelöli, amiből az átlagot számították. A nyíl mutatja, mikor hagyták abba a hatóanyag bevitelét.

Zimber Szilvia cikke

Tgy magazin XIX. évfolyam 10. szám

http://tgy-magazin.hu/anti-aging/anti-aging-a-szervezet-idozitett-bombaja-a-telomer

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?